ČITAJMO ZAJEDNO

ČITAJMO ZAJEDNO

ponedjeljak, 30. siječnja 2012.

DESETI DAR - Jane Johnson

Knjigu Deseti dar pročitala sam prije par godina i mogu reći da me je knjiga inspirirala da i ja krenem u potragu za misterijima arapskoga svijeta, naime spisateljica i sama živi u Maroku gdje je našla supruga i u Engleskoj. Spisateljica nas vodi u svijet uz pomoć Julie Lovat koja je od svog ljubavnika na kraju njihove veze dobila knjigu, koja je pripadala jednoj djevojci iz Cornwalla  prije 400 godina. Sa željom da otkrije istinu o toj priči Julia kreče na putovanje koje nije mogla ni sanjati... Cat Tregenna je djevojka sa obala Cornwalla kojoj se svijet okrene naglavačke kad šezdesetak seljana i nju tijekom pljačke sela zarobe gusari. Bačena u zastrašujući prostor gusarskog broda Cat mora preživjeti jednomjesečno putovanje do Maroka, gdje će biti prodana u roblje. Cat uz sve nevolje na brodu pobuđuje zanimanje kapetana ratne galije čovjeka na svetoj misiji da ubije i zarobi nevjernike. Dolaskom u Maroko Cat je prodana bogatom i cijenjenom čovjeku da mu bude robinja, Cat provodi dane radeći za čovjeka kojeg još nije upoznala i pomoću svog znanja sa iglom malo pomalo se sprijateljuje sa ženama koje također žive u kući tog bogataša. Na veliko Catino iznenađenje njezin vlasnik, bogati i cijenjeni čovjek je strašni i okrutni kapetan galije, čovjek zbog kojeg je završila u toj zemlji "nevjernika" daleko od svog doma. Jeli kapetan toliko okrutan, jesu li njegove namjere da mu Cat bude robinja da iskali svoj bijes na njoj ili...

Spisateljica usporedno priča i priču o Juliji i njenom  putovanju u Maroko i njezinom susretu sa jednim muškarcem koji će joj pokazati tajne i kulturu svog svijeta.

Tu se nalazi još jedno putovanje i to čovjeka koji je zaljubljen u Cat i kad otkrije da je oteta i odvedena u Maroko kreče na put da je oslobodi, da otkupi njenu slobodu od tih "nevjernika", gdje je i nalazi u kući bogatog kapetana gusara. Sad je na Cat došao red da se odluči želi li se vratiti kući i biti supruga ili ostati sa kapetanom gusarom i biti njegova.

Nema komentara:

Objavi komentar